In de mode en nog duurzaam ook!

Bij de gedachte in de mode denk je niet direct aan duurzaam. Meestal denken we dan aan de grote modemerken, Gucci, Victor & Rolf, Mart Visser en nog veel meer. De eerste associatie is meestal dure kledingmerken en mooie etalages, kleuren die in de mode zijn of komen, het seizoen en nog veel meer.

Minder, veel minder, denken we aan de manier waarop deze kleding is geproduceerd. Deze blog wil je laten zien hoe een kledingstuk duurzaam geproduceerd kan worden, hoe je eigen kleding kunt hergebruiken om zo je ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden.

Duurzame materialen en grondstoffen

Vanuit het verleden worden de meeste kledingstukken van wol, katoen of linnen gemaakt. Eind jaren 50, begin jaren 60 kwam polyester op de markt en werd kleding ook van dit kunstmatig gemaakte materiaal gemaakt. Hoewel het hier gaat om een kunstmatig vervaardigde fabricage-stof voor kleding wil dit niet zeggen dat het niet milieubewust is. De vervaardiging van polyester gaat veel sneller dan het vervaardigen van te verwerken linnen of wol, er is minder energie nodig voor het productieproces. En dit heeft zijn weerslag op de duurzaamheid.

Katoenen kleding klinkt heel natuurlijk, maar katoen heeft een lang behandeltraject nodig voordat het geschikt is voor fabricage van kleding. Vooral wanneer duurzaamheid vertaalt wordt naar langere levensduur, heeft katoen meerdere behandelingen nodig voordat het deze eigenschap laat zien. En zo zien we dat een chemische bewerking van natuurlijke materialen soms niet op weegt tegen het recyclen van kunstmatig gemaakte kleding. 

Waar produceren we kleding die in de mode is?

Naast de grondstof, het materiaal is niet alleen de productiewijze belangrijk maar ook de plaats waar we de kleding produceren. Wil je een bijdrage leveren aan ecologische en personele omstandigheden elders in de wereld, denk dan eens na over waar je kleding echt vandaan komt. Komt je kleding uit India, Pakistand of China, weet je dan zeker dat jouw kleding niet gemaakt is door kinderhanden? En dat de gebruike verduurzamingsmiddelen niet schadelijk zijn voor het milieu? Niet alleen nu maar ook in de toekomst?

Ebeko.nl In de mode en nog duurzaam ookBedenk ook eens dat kleding, althans de meeste kleding die je in de middenklasse winkels koopt zoals H&M, C&A en anderen, bijna 20.000 kilometer heeft afgelegd voordat het bij jou in de kast hangt. Zet daar eens tegenover Fair Trade geproduceerde kleding die lokaal geproduceerd is. Dan draag je niet alleen kleding die in de mode is, lokaal geproduceerd is maar draag je ook bij aan een verkleining van de je ecologische voetafdruik.

Wat is eigenlijk mode

In het kort is mode alles wat een bepaalde tijd of periode leuk en aantrekkelijk wordt gevonden. Het is zelfs zo dat iets wat op de ene plaats in de mode is, op een ander continent totaal niet in de mode is. Dus niet alleen de tijd maar ook de plaats heeft invloed op de mode.

In vroeger tijden bestond er iets gelijks als mode: je kon in die tijd aan de kleding van een persoon aflezen tot welke welstandsklasse men behoorde. Na de Franse Revolutie werden de verschillen in kleding tussen de klassen steeds minder en kon men steeds moeilijker aflezen tot welke klasse men behoorde.

Mode in alle soorten en maten

Ebeko.nl In de mode en Tegenwoordig is mode voor bijna iedereen bereikbaar. De ontwerpen van de grote merken hangen, bijna geheel nagemaakt (knoopje anders, strikje erbij, printje drukker etc) enkele maanden later bij de grote warenhuizen. Je hebt dan misschien wel geen echte Balenciaga jurk aan maar hij lijkt er wel heel veel op. Je hebt dan geen kostuum aan van Frans Molenaar of Mart Visser maar van een afstandje zou je dit wel kunnen denken. Mede door de opkomst van het internet gaat alles steeds sneller. Wat vandaag op de catwalk in Milaan of New York wordt gedragen hangt enkele weken later bij de grote kledingketens. 

Tot slot

Vond je deze blog over "in de mode en nog duurzaam ook" leuk? Kijk dan eens wat vaker op ebeko.nl en laat je verrassen. We praten niet alleen over wat in de mode is maar houden ook de laatste trends voor je in de gaten.